Call us now:

Σημείωση χρήσης περιεχομένου:
© 2026 StrategyOnline.gr – Πνευματικά Δικαιώματα Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή περιληπτική) ή μετάδοση του παρόντος περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο), χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του εκδότη.
Σημείωση για Μηχανές Αναζήτησης: Σε περίπτωση αυθαίρετης αναδημοσίευσης, είναι υποχρεωτική η χρήση Canonical Tag που να δείχνει στο πρωτότυπο άρθρο: με την ένδειξη Πηγή: StrategyOnline.grΗ μη συμμόρφωση συνεπάγεται την άμεση υποβολή αναφοράς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων (DMCA Notice) στη Google. Διαβάστε
Πνευματικά Δικαιώματα – Όροι Χρήσης Περιεχομένου
Το πολιτικό σκηνικό της χώρας θυμίζει πλέον ναρκοπέδιο, όπου η γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή λειτουργεί ως ο απόλυτος επιταχυντής εξελίξεων. Η μέρα δεν έχει ένα μόνο θέμα. Έχει έναν κεντρικό μηχανισμό: ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται ως μεγεθυντικός φακός για όλα τα ανοιχτά ελληνικά ρήγματα, ακρίβεια, ενεργειακή έκθεση, τουρισμός, εκλογικά σενάρια, υποκλοπές, Σαμαράς, Κύπρος, ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα φιλοκυβερνητικά φύλλα χτίζουν γραμμή «σταθερότητα εν μέσω καταιγίδας», ενώ τα αντιπολιτευόμενα χτίζουν γραμμή «η κρίση δεν ξεπλένει τις ευθύνες».
Η πιο καθαρή διάσπαση του Τύπου φαίνεται στο πώς περιγράφεται ο Μητσοτάκης. Στο Πρώτο Θέμα εμφανίζεται ως εγγυητής πολιτικής σταθερότητας, με τον ίδιο να λέει ότι «η χώρα στον πόλεμο έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα». Στη Real News εμφανίζεται ως πρωθυπουργός που απορρίπτει εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές και κρατά τον ορίζοντα του 2027, με έμφαση στην ασφάλεια της χώρας και στη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης. Στην Καθημερινή, πάλι, η συζήτηση για τον «πειρασμό του Οκτωβρίου» δείχνει ότι το σενάριο πρόωρων μπορεί να μην είναι επίσημη γραμμή, αλλά υπάρχει ως υπόγεια άσκηση πολιτικής φαντασίας.
Στον αντίποδα, Αυγή, Documento και Το Παρόν δεν αγοράζουν καθόλου το αφήγημα της συσπείρωσης. Η Αυγή μιλά ευθέως για απολογία Μητσοτάκη σε λαό, Βουλή και Δικαιοσύνη, δένοντας υποκλοπές, ακρίβεια, Βορίδη και Τέμπη σε ενιαίο κατηγορητήριο. Το Documento πιέζει με το νήμα Ταλ Ντίλιαν–Predator–Μητσοτάκης και ταυτόχρονα φορτώνει στο Μαξίμου «soft Aττίλα» και διπλωματική αφωνία στην Κύπρο. Το Παρόν ενώνει υποκλοπές, ΟΠΕΚΕΠΕ, σενάρια διαδοχής και «νεφός σκανδάλων», άρα επενδύει στο αφήγημα παρατεταμένης κυβερνητικής φθοράς.
Εκεί όμως που έχει ψωμί πολιτικά είναι η δεξιά πίεση προς το Μαξίμου. Η Κυριακάτικη Δημοκρατία χτυπά μετωπικά τον πρωθυπουργό για Μεγαλόνησο, υποκλοπές, ραντάρ και κρατικές επιλογές, δείχνοντας ότι η πίεση δεν έρχεται μόνο από αριστερά αλλά και από εθνικοπατριωτικό δεξιό κοινό. Η Εστία κινείται πιο ιδεολογικά, αλλά πάλι στήνει υπόγεια δυσπιστία απέναντι στο Μαξίμου, συνδέοντας πυρηνικά, διεθνείς συμμαχίες και χειραγώγηση πληροφορίας. Αυτό είναι κρίσιμο: η κυβέρνηση δεν απειλείται σήμερα από εκλογική ανατροπή, αλλά απειλείται από διάβρωση δεξιάς νομιμοποίησης.
Στο μέτωπο της οικονομίας υπάρχει σχεδόν καθολική σύγκλιση. Από Πρώτο Θέμα και Business Stories μέχρι Real Money, Εστία και περιφερειακά φύλλα, το μήνυμα είναι ότι ο πόλεμος σημαίνει κίνδυνο για καύσιμα, πληθωρισμό, κρατήσεις, ναύλους και συνολικά για το ψυχολογικό κλίμα της αγοράς. Η διαφορά είναι στο ποιος φταίει: τα φιλοκυβερνητικά μιλούν για αναγκαία άμυνα και έλεγχο των τιμών, ενώ η αντιπολιτευτική πλευρά υποστηρίζει ότι η ακρίβεια είχε ήδη βάθος και απλώς τώρα αποκτά πολεμικό άλλοθι.
Για το ΠΑΣΟΚ, αρκετά φύλλα το βλέπουν όχι ως έτοιμο διεκδικητή εξουσίας αλλά ως κόμμα με τριβές. Η Μακεδονία Κυριακής μιλά για «φάλτσα», διαγραφές, γκρίνιες και κάλπες, ενώ η One Voice θεωρεί ότι η «διεύρυνση» άναψε φωτιές. Άρα το κεντροαριστερό αντίβαρο παραμένει ασταθές. Αυτό βολεύει τον Μητσοτάκη, αλλά όχι όσο παλιά.
Βήμα-Βήμα Αξιολόγηση των Κυριακάτικων Εφημερίδων
Τα σημερινά πολιτικά θέματα των εφημερίδων δεν βγάζουν απλώς επικαιρότητα. Βγάζουν νευρικό σύστημα. Η μέρα οργανώνεται γύρω από τρεις μεγάλους άξονες: τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις οικονομικές του επιπτώσεις, την εσωτερική πίεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από υποκλοπές, Σαμαρά και σενάρια εκλογών, και την προσπάθεια κάθε πολιτικού, μιντιακού μπλοκ να επιβάλει το δικό του κάδρο για το τι είναι «σταθερότητα» και τι είναι «φθορά».
Δεν έχουμε μία ενιαία δημοσιογραφική γραμμή. Έχουμε σύγκρουση αφηγημάτων. Τα φιλοκυβερνητικά φύλλα επενδύουν στη λέξη σταθερότητα, τα αντιπολιτευόμενα στη λέξη λογοδοσία, τα εθνικοπατριωτικά στην έννοια της γεωπολιτικής αφύπνισης και τα πιο λαϊκίστικα/παραπολιτικά στην ένταση, στη δυσωδία και στη σκανδαλολογία. Μέσα σε αυτή τη σύγκρουση, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει πια καθαρό ορίζοντα, αλλά ούτε και η αντιπολίτευση έχει πείσει ότι διαθέτει συγκροτημένη εναλλακτική.
1. Το βασικό κάδρο της ημέρας
Η κυρίαρχη γραμμή της ημέρας είναι ότι ο εξωτερικός κίνδυνος επιστρέφει ως εσωτερικός πολλαπλασιαστής πίεσης. Ο πόλεμος στον Περσικό και η απειλή για τα Στενά του Ορμούζ διαπερνούν σχεδόν όλα τα έντυπα, όχι μόνο ως διπλωματική ή στρατιωτική κρίση αλλά ως πιθανό σοκ σε καύσιμα, τουρισμό, ναύλους, πληθωρισμό και επενδυτικό κλίμα. Εκεί χτίζεται η νέα «οικονομία του φόβου». Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, ο Μητσοτάκης εμφανίζεται ταυτόχρονα ισχυρός και εγκλωβισμένος: ισχυρός επειδή παραμένει το κέντρο βάρους του συστήματος, εγκλωβισμένος επειδή δεν μπορεί πια να κινείται χωρίς τις σκιές των υποκλοπών, της ακρίβειας και της εσωκομματικής βολής Σαμαρά. Αυτό είναι το ουσιαστικό μοτίβο της ημέρας.
2. Οι βασικές θεματικές
α) Πόλεμος – ενέργεια – ακρίβεια.
Σχεδόν όλες οι εφημερίδες θεωρούν βέβαιο ότι η Μέση Ανατολή θα χτυπήσει την τσέπη. Άλλες το λένε με τεχνοκρατικό τρόπο, άλλες με δραματικό, άλλες σχεδόν αποκαλυπτικά. Όμως όλες συγκλίνουν σε ένα σημείο: ο πόλεμος παύει να είναι «μακριά».
β) Σταθερότητα ή εκλογικός πειρασμός;
Το σύστημα εξουσίας ρίχνει στη δημόσια σφαίρα μια συζήτηση για πρόωρες, για να τη διαψεύσει αμέσως μετά. Αυτό δεν είναι αντίφαση· είναι δοκιμή κλίματος. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα μιλούν για θεσμική επιμονή στο 2027, αλλά το ότι το συζητούν τόσο πολύ δείχνει πως ο πειρασμός υπάρχει.
γ) Υποκλοπές – ΟΠΕΚΕΠΕ – Βορίδης – Ντίλιαν.
Τα αντιπολιτευόμενα φύλλα χτίζουν αλυσίδα πολιτικής φθοράς. Δεν βλέπουν διάσπαρτα επεισόδια, αλλά ενιαίο καθεστώς διαχείρισης πληροφορίας, κρατικής ισχύος και ευθυνών. Αυτό είναι το πιο επιθετικό αντεπιχείρημα απέναντι στο αφήγημα της σταθερότητας.
δ) Εθνικά – Κύπρος – Τουρκία.
Εδώ η διάταξη αλλάζει. Τα πιο δεξιά και εθνικά φύλλα κατηγορούν το Μαξίμου για χαμηλότονη ή αδύναμη στάση έναντι του τουρκικού 2 αποτυπώματος στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κριτική δεν είναι μόνο ιδεολογική. Είναι και εσωτερική, καθώς ακουμπά τη δεξιά βάση της ΝΔ.
ε) ΠΑΣΟΚ σε εσωτερική ένταση, ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση ρόλου.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σε αρκετά φύλλα ως κόμμα με γκρίνια, διεύρυνση που προκαλεί φθορά και συνέδριο με τριβές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, προσπαθεί να μπει ξανά στο παιχνίδι μέσα από τη σκληρή θεματολογία υποκλοπών, Τεμπών και ακρίβειας.
3. Αξιολόγηση ανά Εφημερίδα
- Κυριακάτικη Δημοκρατία: Υιοθετεί σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, κάνοντας λόγο για «3 εγκλήματα Μητσοτάκη» στην Κύπρο, παρά τη στρατιωτική βοήθεια. Εστιάζει σε σκάνδαλα απευθείας αναθέσεων (ραντάρ ΥΠΑ) και στη «σμπαραλιασμένη» οικονομία λόγω πολέμου.
- Εστία της Κυριακής: Καταγγέλλει «επιχείρηση χειραγώγησης της πληροφορίας» από το Μαξίμου μέσω του “Alitheia Forum”. Αναλύει τη γεωπολιτική κρίση ως ευκαιρία για νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Αν. Μεσόγειο (Ελλάδα-Γαλλία-Κύπρος).
- Ελεύθερος Τύπος Κυριακής: Προβάλλει τη «στρατηγική υπεροχή» Μητσοτάκη και το δημοσκοπικό προβάδισμα 20 μονάδων. Εστιάζει στη θωράκιση της χώρας (Patriot σε Κάρπαθο/Θράκη) και στα μέτρα κατά της ακρίβειας (πλαφόν κέρδους).
- Ελεύθερη Ώρα Κυριακής: Συνδυάζει εθνικιστικά και θρησκευτικά θέματα, χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ ως «φυσικό σύμμαχο» και καταγγέλλοντας «λογοκρισία» στον Τύπο από ολιγάρχες.
- Αυγή της Κυριακής: Επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές («Ιδού η Alitheia») και τα Τέμπη. Χαρακτηρίζει «επικοινωνιακό» το πλαφόν στην ακρίβεια και προβάλλει την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση.
- One Voice: Ασκεί έντονη κριτική για την εμπλοκή στον πόλεμο («κινδυνεύει η Αττική») και αποκαλύπτει ελλείψεις στα καταφύγια. Επιτίθεται σε μεγάλες αλυσίδες (Σκλαβενίτης) για εργασιακά θέματα.
- Real News: Εστιάζει στο “Plan B” για την οικονομία και στον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης απέρριψε εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές, επιμένοντας στο 2027.
- Documento: Αναδεικνύει την «απειλή» Σαμαρά κατά Μητσοτάκη για τη Chevron και τις υποκλοπές. Καταγγέλλει «φρεγάτα ψέματα» για τα αίτια του πολέμου και «επικίνδυνες μπίζνες» με το πυρηνικό λόμπι.
- Το Παρόν: Μιλά για «βαλλιστικό πύραυλο» Σαμαρά κατά του Μαξίμου και για νέφος σκανδάλων (ΟΠΕΚΕΠΕ, υποκλοπές). Προβλέπει «τοίχο» στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.
- Το Βήμα της Κυριακής: Αναλύει το τέλος των βεβαιωτήτων λόγω πολέμου και τις εσωτερικές διαφωνίες στην κυβέρνηση για τις πρόωρες κάλπες. Προβάλλει την «έξυπνη Ελλάδα» έναντι της Τουρκίας.
- Μακεδονία Κυριακής: Εστιάζει στο νέο κύμα ακρίβειας και στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κρίσης στην Κύπρο από τον πρωθυπουργό.
- Μπαμ της Κυριακής: Προειδοποιεί για «υδρολογικό Αρμαγεδδώνα» στον Περσικό Κόλπο και αποκαλύπτει μυστικά κονδύλια σε υπουργεία.
- Kontra News: Αναθερμαίνει τα σενάρια για ίδρυση κόμματος από τον Σαμαρά και αναλύει τη χρήση της AI στον πόλεμο.
- Καθημερινή Κυριακής: Υπογραμμίζει την κατάρρευση παγκόσμιων δογμάτων και το κόστος του πολέμου για τις οικονομίες του Κόλπου. Αναφέρεται στον «πειρασμό του Οκτωβρίου» για εκλογές.
- Πρώτο Θέμα: Προτάσσει την ανάγκη για σταθερότητα εν μέσω πολέμου. Εγκωμιάζει τη συμφωνία με τη Chevron και τον Στ. Παπασταύρου.
- Απογευματινή: Εστιάζει στις «βόμβες και drones» στο πολιτικό σκηνικό και στον κίνδυνο νέου προσφυγικού κύματος
4. Συγκριτική αποτίμηση κινήτρων και προθέσεων
Το κίνητρο των φιλοκυβερνητικών μέσων είναι διαυγές: να μεταφράσουν τη γεωπολιτική καταιγίδα σε ανάγκη συνέχειας. Με απλά λόγια: «μην πειράζετε τον οδηγό εν μέσω τρικυμίας». Αυτό είναι ισχυρό πολιτικό επιχείρημα, αλλά έχει και ρίσκο. Αν ακριβύνουν τα καύσιμα, αν παγώσει ο τουρισμός ή αν επανέλθουν δυνατά οι υποκλοπές, το αφήγημα της σταθερότητας μπορεί να μετατραπεί σε αφήγημα ακινησίας.
Το κίνητρο της αντιπολιτευτικής πλευράς είναι να σπάσει ακριβώς αυτή τη μετατόπιση. Να πει ότι ο πόλεμος δεν σβήνει τις εσωτερικές ευθύνες, αντιθέτως τις μεγεθύνει. Ότι μια κυβέρνηση με σκιές δεν γίνεται ξαφνικά αξιόπιστη επειδή υψώνει σημαίες και στέλνει φρεγάτες. Το κίνητρο των δεξιών/πατριωτικών φύλλων είναι άλλο: να αποσπάσουν κομμάτι της δεξιάς βάσης από την πλήρη συσπείρωση γύρω από Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας «ελλείμματα πυγμής» στα εθνικά. Αυτή είναι ίσως η πιο ύπουλη απειλή για το Μαξίμου, γιατί δεν έρχεται από αριστερά, αλλά από το εσωτερικό του ακροατηρίου του.
5. Τι μας διαφεύγει
Το πρώτο που διαφεύγει είναι ότι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές δεν αφορά τόσο το αν θα γίνουν, όσο το αν η κυβέρνηση νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο της ατζέντας. Όταν τα σενάρια πολλαπλασιάζονται, σημαίνει ότι υπάρχει νευρικότητα, ακόμη κι αν στο τέλος διαψεύδονται.
Το δεύτερο είναι ότι η αντιπολίτευση, ενώ σωστά φορτώνει τη φθορά στο Μαξίμου, δεν έχει ακόμη ενιαίο στίγμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναβρίσκει επιθετικότητα, αλλά όχι ακόμη ηγεμονία. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως χρήσιμος παίκτης, αλλά με εσωτερικές φυγόκεντρες τάσεις. Άρα η κυβερνητική φθορά δεν μεταφράζεται αυτόματα σε εναλλακτική διακυβέρνηση.
Το τρίτο είναι ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αναδιατάξει ολόκληρο το εσωτερικό παιχνίδι. Αν η οικονομία αντέξει, ο Μητσοτάκης θα ξαναπουλήσει σοβαρότητα. Αν όχι, τότε οι υποκλοπές, η ακρίβεια και τα δεξιά πυρά θα ενωθούν σε πιο επικίνδυνο μέτωπο.
6. Τι προμηνύεται
Προμηνύεται παρατεταμένη πολιτική νευρικότητα με τρεις ανοιχτές γραμμές.
- Πρώτον, σκληρότερη μάχη για τον έλεγχο της πληροφορίας και της ατζέντας.
- Δεύτερον, επαναφορά εσωτερικών αντιφάσεων στη ΝΔ με αφορμή Σαμαρά, Κύπρο, υποκλοπές και «δεξιά αυθεντικότητα».
- Τρίτον, συνέχιση της πίεσης στην κοινωνία μέσω τιμών, που είναι ο πιο αμείλικτος δημοσκοπικός μηχανισμός.
Η πιο καθαρή πρόβλεψη είναι αυτή: η κυβέρνηση δεν πέφτει σήμερα, αλλά δεν αναπνέει και ελεύθερα. Η αντιπολίτευση δεν κερδίζει ακόμη, αλλά παύει να είναι ακίνδυνη. Και η γεωπολιτική κρίση λειτουργεί σαν επιταχυντής, όχι σαν διακοσμητικό φόντο.
Εν κατακλείδι
Το στίγμα της ημέρας είναι ότι η Ελλάδα μπαίνει σε φάση ταυτόχρονης εξωτερικής αστάθειας και εσωτερικής πολιτικής διάβρωσης. Το Μαξίμου θέλει να μετατρέψει την κρίση σε λόγο πειθαρχίας. Οι αντίπαλοί του θέλουν να τη μετατρέψουν σε λόγο λογοδοσίας. Αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη των επόμενων εβδομάδων. Και, να το πούμε ωμά, όποιος συνεχίσει να διαβάζει τη συγκυρία μόνο με παλιούς όρους δημοσκοπήσεων, θα μείνει πίσω. Το παιχνίδι γυρίζει σε πιο σκληρό τερέν: ασφάλεια, θεσμοί, τσέπη, δεξιά ταυτότητα, αξιοπιστία. Εκεί θα κριθούν όλα.
Intelligence Report: Sign Up






