Το τυρί, η φάκα και η κουρασμένη παντοδυναμία – Online Παραπολιτικές στήλες 18/05

Σημείωση χρήσης περιεχομένου:

© 2026 StrategyOnline.gr – Πνευματικά Δικαιώματα Απαγορεύεται ρητά η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή (ολική, μερική ή περιληπτική) ή μετάδοση του παρόντος περιεχομένου με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο), χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του εκδότη.

Σημείωση για Μηχανές Αναζήτησης: Σε περίπτωση αυθαίρετης αναδημοσίευσης, είναι υποχρεωτική η χρήση Canonical Tag που να δείχνει στο πρωτότυπο άρθρο: με την ένδειξη Πηγή: StrategyOnline.gr
Η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την άμεση υποβολή αναφοράς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων (DMCA Notice) στη Google. Διαβάστε
Πνευματικά Δικαιώματα – Όροι Χρήσης Περιεχομένου

Στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η σοβαρότητα ήταν ανέκαθεν ένα αγαθό σε ανεπάρκεια. Αν ξεφυλλίσει κανείς την πρωινή ψηφιακή σοδειά των παραπολιτικών στηλών, εκεί όπου η πολιτική αναλύεται μεταξύ σοβαρού και αστείου, με δόσεις ειρωνείας και ψευδώνυμα που παραπέμπουν σε φτηνό πολιτικό ρομάντζο, αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα δεν διεξάγεται με όρους αρχών, αλλά με όρους παρασκηνίου. Είναι μια διαρκής άσκηση framing, όπου το μείζον θυσιάζεται για το εφήμερο και η ουσία για τις εντυπώσεις.

Αρκεί να κυκλοφορήσει η φήμη, να ψιθυριστεί μια ημερομηνία, να τη μεταφέρει μια παραπολιτική στήλη, να την αρνηθεί το Μαξίμου και να την πιστέψουν όλοι. Έτσι φτιάχνεται το πολιτικό “τυρί” του φθινοπώρου. Όχι για να πιαστεί απαραίτητα ο αντίπαλος, αλλά για να τρέξουν οι φίλοι.

Αυτή είναι η πραγματική χρησιμότητα της εκλογολογίας. Δεν ενημερώνει, πειθαρχεί. Υπουργοί που χαλαρώνουν, βουλευτές που γκρινιάζουν, κομματικοί που πλήττουν, επιχειρηματίες που περιμένουν σήμα, όλοι μπαίνουν ξανά στη γραμμή. Το Μαξίμου μπορεί να λέει “εκλογές το 2027”, αλλά ο μηχανισμός συμπεριφέρεται σαν να υπάρχει κάλπη σε λίγους μήνες. Και αυτό, για την ώρα, βολεύει.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι ότι απειλείται από έναν ισχυρό αντίπαλο. Το αντίθετο. Το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται να πείσει ότι είναι κυβέρνηση εν αναμονή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει κόμμα που πρώτα χάνει τον εαυτό του και μετά ψάχνει ψηφοφόρους. Ο Τσίπρας παραμένει περισσότερο υπόσχεση αναστάτωσης παρά σχέδιο εξουσίας. Η Μαρία Καρυστιανού έχει ηθικό φορτίο, κοινωνική απήχηση και συμβολικό βάρος, αλλά δεν έχει ακόμη πολιτικό όχημα. Αυτή η διάχυτη αντιπολίτευση δεν απειλεί ευθέως τη ΝΔ, απειλεί να μετατρέψει τη δυσφορία σε κάτι απρόβλεπτο.

Εδώ βρίσκεται και η αγωνία του συστήματος. Η κυβέρνηση προτιμά έναν καθαρό αντίπαλο από ένα άθροισμα τραυμάτων, θυμού και προσωπικών φιλοδοξιών. Τον αντίπαλο τον μετράς, τον στοχοποιείς, τον συγκρίνεις. Το αίσθημα όμως δεν μετριέται εύκολα. Και όταν η κοινωνία δεν βρίσκει κόμμα, ψάχνει σύμβολο.

Η ΝΔ εξακολουθεί να υπερέχει. Ο Μητσοτάκης παραμένει ο μόνος πολιτικός αρχηγός με κυβερνητική εικόνα, διεθνές αποτύπωμα και οργανωμένη παράταξη. Αλλά η υπεροχή δεν είναι ταυτόσημη με την έμπνευση. Το συνέδριο της ΝΔ έδειξε μια παράταξη πειθαρχημένη, όχι ενθουσιασμένη. Μια κυβέρνηση που ξέρει να παρουσιάζει δείκτες, αλλά δυσκολεύεται να παράγει συγκίνηση. Μια εξουσία που μιλά τη γλώσσα της αποτελεσματικότητας, ενώ η κοινωνία ζητά και τη γλώσσα του νοήματος.

Η πολιτική, βέβαια, δεν είναι σεμινάριο διοίκησης επιχειρήσεων. Τα επιτεύγματα χρειάζονται αφήγημα. Οι αριθμοί χρειάζονται πρόσωπο. Η σταθερότητα χρειάζεται λόγο ύπαρξης. Αλλιώς γίνεται απλώς διαχείριση της φθοράς.

Και αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα των παραπολιτικών της ημέρας: η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει επειδή έχασε την εξουσία. Κινδυνεύει επειδή μπορεί να πιστέψει ότι η απουσία αντιπάλου είναι απόδειξη πολιτικής ανανέωσης. Δεν είναι. Είναι απλώς μια αναβολή της κρίσης.

Τι αναδεικνύει κάθε στήλη

Οι τρεις στήλες χτίζουν ένα ενιαίο υπόγειο αφήγημα: η κυβέρνηση δεν φοβάται τόσο την αντιπολίτευση όσο φοβάται την κόπωση του δικού της μηχανισμού. Γι’ αυτό το εκλογικό σενάριο γίνεται εργαλείο πειθαρχίας, ο Τσίπρας και η Καρυστιανού παρουσιάζονται ως παράγοντες αναδιάταξης αλλά και φθοράς, το ΠΑΣΟΚ ως αγχωμένο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπό διάλυση και η ΝΔ ως ισχυρή αλλά συναισθηματικά άτονη. Οι στήλες που παρακολουθούνται στο corpus των online παραπολιτικών περιλαμβάνουν σταθερά Dark Room, Βηματοδότη και Big Mouth, μεταξύ άλλων.

1. Dark Room / Newmoney: η αντιπολίτευση ως χάος που βολεύει τη ΝΔ

Το Dark Room ξεκινά με ένα σχεδόν θεατρικό “δεκαήμερο”: Final Four, Καρυστιανού, Τσίπρας, ΠΑΣΟΚ, συνέδριο ΝΔ. Η στήλη δεν διαβάζει την επικαιρότητα ως αλληλουχία γεγονότων, αλλά ως σκηνικό πολιτικής νευρικότητας. Η Καρυστιανού εμφανίζεται ως δυνητικός παίκτης με ισχυρή απήχηση στη Βόρεια Ελλάδα, ο Τσίπρας ως επερχόμενος πόλος επανασυσπείρωσης και το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα που φοβάται ότι θα χάσει τη δεύτερη θέση.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η στήλη προστατεύει εμμέσως το Μαξίμου στο θέμα Ανδρουλάκη. Γράφει ότι ο Μαρινάκης ήταν προσεκτικός και ότι ο Μητσοτάκης φέρεται να είπε πως “σε εμάς δεν ταιριάζει αυτή η θεματολογία”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη θέλει να κάψει όλες τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι σοβαρό σήμα: η ΝΔ χτυπά τον Ανδρουλάκη, αλλά όχι τόσο ώστε να ακυρώσει κάθε μετεκλογική συνεννόηση.

Στο συνέδριο της ΝΔ, το Dark Room λέει ότι όλα πήγαν “ήρεμα”, αλλά η λέξη-κλειδί είναι άλλη: εκλογές. Ακόμη κι όταν αναφέρει ότι ο Μητσοτάκης λέει 2027, η στήλη βάζει στο κλίμα ότι ο κομματικός μηχανισμός λειτουργεί σαν να έχει μπροστά του κάλπες σε 3-8 μήνες. Άρα το μήνυμα προς βουλευτές και υπουργούς είναι: μη χαλαρώνετε.

Οι πηγές που υπονοούνται εδώ είναι τρεις: Μαξίμου/κυβερνητικό περιβάλλον, κομματικά πηγαδάκια ΝΔ και αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τα πολιτικά περνά σε Credia, Ευρώπη Ασφαλιστική, Snappi, RRF, Green Cola. Το Newmoney γράφει πολιτική μέσα από την αγορά: σταθερότητα σημαίνει οικονομική κανονικότητα.

2. Βηματοδότης / Το Βήμα: το “τυρί του φθινοπώρου” ως πολιτική φάκα

Ο Βηματοδότης κάνει την πιο έξυπνη πολιτική ανάγνωση. Η διαρροή περί εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται όχι ως πραγματικός σχεδιασμός, αλλά ως “τυρί” που πετά το Μαξίμου σε υπουργούς, βουλευτές, Τσίπρα και Καρυστιανού. Το σχήμα είναι καθαρό: όλοι τρέχουν για κάλπες, ο Μητσοτάκης προεδρεύει.

Η στήλη μάλιστα πάει ένα βήμα πιο βαθιά: αν περάσει ο Σεπτέμβριος, “το τυρί” μπορεί να ξαναστηθεί για Νοέμβριο, άνοιξη ή καλοκαίρι. Δηλαδή η εκλογολογία παρουσιάζεται ως μηχανισμός διαρκούς πειθαρχίας και αποπροσανατολισμού. Δεν έχει σημασία αν οι εκλογές θα γίνουν τότε, έχει σημασία ότι όλοι συμπεριφέρονται σαν να έρχονται.

Το δεύτερο σημείο είναι η “interim ζώνη” του Πιερρακάκη. Η στήλη εμφανίζει τον υπουργό ως τεχνοκρατικό αισθητήρα του οικονομικού ρίσκου: καλό σενάριο δεν φοβίζει, κακό σενάριο ενεργοποιεί ευρωπαϊκή στήριξη, αλλά το ενδιάμεσο, ούτε κρίση ούτε ανάπτυξη, είναι το επικίνδυνο. Εκεί κρύβεται η πολιτική αγωνία: η κυβέρνηση δεν τρέμει την κατάρρευση, τρέμει τη στασιμότητα.

Ο Βηματοδότης βάζει και θεσμικό βάθος με την EPPO/Κοβέσι και τις έρευνες για ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι κάτω από την εκλογολογία υπάρχει και δεύτερο μέτωπο: ευρωπαϊκή εποπτεία, Δικαιοσύνη, θεσμική τριβή.

Πηγή εδώ φαίνεται να είναι υψηλόβαθμο πολιτικό περιβάλλον με πρόσβαση στο Μαξίμου, απευθείας συνομιλία με Πιερρακάκη και δικαστικο-ευρωπαϊκοί κύκλοι. Η ατζέντα: να εμφανιστεί ο Μητσοτάκης ως ψυχρός διαχειριστής χρόνου, όχι ως παίκτης που σύρεται από τις εξελίξεις.

3. Big Mouth / Powergame: η ΝΔ κερδίζει, αλλά δεν εμπνέει

Το Big Mouth είναι το πιο σκληρό απέναντι στο συνέδριο της ΝΔ. Το αποκαλεί “χλιαρό” και “τεχνοκρατικό”, λέγοντας ότι η ομιλία μιλούσε περισσότερο σαν Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ παρά σαν κομματικό συνέδριο. Αυτό είναι καρφί όχι μόνο στον λογογράφο, αλλά σε όλο το μοντέλο διακυβέρνησης: η ΝΔ ξέρει να διοικεί, αλλά δυσκολεύεται να συγκινήσει.

Η στήλη διαβάζει το χαμηλό χειροκρότημα ως σύμπτωμα. Τα κυβερνητικά επιτεύγματα υπάρχουν, αλλά τα νούμερα δεν ανάβουν την κομματική βάση. Οι κομματικοί, λέει, θέλουν κάτι πιο πολιτικό, πιο ιδεολογικά τρυφερό, με προοπτική και προσδοκία. Αυτό είναι πολύ σοβαρό: η τεχνοκρατία κερδίζει εκλογές, αλλά δεν χτίζει πάντα πάθος τρίτης τετραετίας.

Την ίδια ώρα, η στήλη αναγνωρίζει τη δομική υπεροχή Μητσοτάκη: έχει οργανώσει 7 από τα 16 συνέδρια της ΝΔ, κυβερνά επτά χρόνια, έχει γράψει εκλογικά “σαραντάρια” και παραμένει πολύ μπροστά από τον δεύτερο. Άρα η κριτική δεν είναι αντιμητσοτακική,είναι προειδοποιητική προς το Μαξίμου: μην μπερδεύετε την ανωτερότητα με την έμπνευση.

Το Big Mouth επιβεβαιώνει και το δημόσιο μήνυμα Μητσοτάκη για εκλογές το 2027, το οποίο καταγράφηκε και από άλλα μέσα: ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και έβαλε ως ορίζοντα την ισχυρή Ελλάδα του 2030.

4. Τα κοινά σημεία των τριών στηλών

  • Πρώτο κοινό σημείο: η εκλογολογία είναι εργαλείο, όχι απλώς πληροφορία. Το Βήμα τη βλέπει ως “τυρί”, το Newmoney ως κλίμα κινητοποίησης και το Powergame ως πεδίο θεσμικής συνέπειας Μητσοτάκη. Όλοι, με διαφορετική γλώσσα, περιγράφουν το ίδιο: το Μαξίμου κρατά τους πάντες σε προεκλογική ένταση, χωρίς να δεσμεύεται σε πρόωρη κάλπη.
  • Δεύτερο κοινό σημείο: η αντιπολίτευση εμφανίζεται πολυδιασπασμένη. Τσίπρας, Καρυστιανού, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Πολάκης, Κασσελάκης, Νέα Αριστερά, ακόμα και Σαμαράς στα δεξιά της ΝΔ, παρουσιάζονται ως κομμάτια ενός παζλ που δεν συναρμολογείται. Η διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που επιβεβαιώθηκε και σε ειδησεογραφικά ρεπορτάζ, τροφοδοτεί ακριβώς αυτή την εικόνα διάλυσης.
  • Τρίτο κοινό σημείο: η Καρυστιανού μπαίνει στο στόχαστρο αποδόμησης. Το Newmoney την παρουσιάζει ως πιθανή εκλογική απειλή, ενώ το Big Mouth επιχειρεί να τη μεταφέρει από το πεδίο του ηθικού συμβόλου στο πεδίο της πολιτικής καχυποψίας, συνδέοντας το περιβάλλον της —ως ισχυρισμό της στήλης— με αντιεμβολιαστές, θρησκευτικοπατριωτικά ακροατήρια και φιλορωσικές αποχρώσεις. Αυτά δεν πρέπει να υιοθετηθούν άκριτα ως δεδομένα, πρέπει να διαβαστούν ως γραμμή πολιτικής απονομιμοποίησης.
  • Τέταρτο κοινό σημείο: ο Τσίπρας λειτουργεί ως μαγνήτης αποσταθεροποίησης της Κεντροαριστεράς. Το Newmoney βλέπει ΠΑΣΟΚ σε αγωνία, το Powergame γράφει για “όχι” Οδυσσέα σε Τσίπρα και για περιουσιακά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Βηματοδότης εντάσσει τον Τσίπρα στο παιχνίδι του “τυριού”. Ο Τσίπρας εμφανίζεται όχι ακόμη ως έτοιμη λύση, αλλά ως παράγοντας που αναγκάζει τους άλλους να πάρουν θέση.
  • Πέμπτο κοινό σημείο: η ΝΔ έχει πρόβλημα εσωτερικής θερμοκρασίας, όχι ακόμη πρόβλημα εξουσίας. Το συνέδριο ήταν ήρεμο, αλλά όχι παθιασμένο. Οι Δένδιας, Πιερρακάκης, Χατζηδάκης, Μαρινάκης, Άδωνις, Βορίδης και οι υποψήφιοι γραμματείς εμφανίζονται σαν ξεχωριστές μικρές πλατφόρμες μέσα στην ίδια παράταξη. Αυτό δείχνει ότι η τρίτη τετραετία δεν θα κριθεί μόνο από τον Μητσοτάκη, αλλά από το αν η ΝΔ θα ξαναβρεί πολιτική ψυχή.

5. Ποιον θέλουν να επηρεάσουν και γιατί

  • Το Μαξίμου θέλει να επηρεάσει πρώτα τους δικούς του: υπουργούς, βουλευτές, κομματικά στελέχη. Το μήνυμα είναι: “μην κοιτάτε δημοσκοπήσεις, κινηθείτε σαν να έχουμε εκλογές”. Η εκλογολογία λειτουργεί ως μαστίγιο χωρίς να χρειάζεται να ανακοινωθεί κάλπη.
  • Η ΝΔ θέλει να επηρεάσει το κέντρο. Γι’ αυτό κρατά αποστάσεις από χτυπήματα που θα φαίνονταν χυδαία απέναντι στον Ανδρουλάκη, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει σε στήλες και περιβάλλοντα να τον εμφανίζουν αγχωμένο. Δεν θέλει να τον εξαφανίσει, θέλει να τον μικρύνει.
  • Το αντι-Τσίπρα σύστημα θέλει να προλάβει το rebranding του πρώην πρωθυπουργού. Οι αναφορές σε Πολάκη, περιουσιακά ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη, Νέα Αριστερά και “Τσιπροκαραμανλική” όσμωση έχουν έναν σκοπό: να πουν ότι ο Τσίπρας δεν επιστρέφει ως νέο, αλλά ως ανακύκλωση παλαιών αντιφάσεων.
  • Το αντι-Καρυστιανού μέτωπο θέλει να σπάσει το ηθικό της πλεονέκτημα πριν αυτό γίνει εκλογική δύναμη. Αυτό είναι το πιο σκληρό επικοινωνιακό παιχνίδι της ημέρας. Όσο η Καρυστιανού μένει στο πεδίο του πένθους και της δικαιοσύνης είναι σχεδόν απρόσβλητη. Μόλις μπει στην πολιτική, οι στήλες επιχειρούν να τη μεταφέρουν στο πεδίο των συνεργατών, των οργανωτικών αδυναμιών και των περίεργων ακροατηρίων.
  • Οι οικονομικές/τραπεζικές πηγές θέλουν να υπενθυμίσουν ότι το πραγματικό σύστημα ενδιαφέρεται για σταθερότητα. Credia, ασφαλιστικές, RRF, Snappi, χρηματιστήριο, επιχειρηματικές κινήσεις: όλα αυτά δεν είναι άσχετα. Λένε στους αναγνώστες της αγοράς ότι η πολιτική αναταραχή υπάρχει, αλλά η οικονομική μηχανή συνεχίζει.

Το δια ταύτα

Η ημέρα γράφεται γύρω από ένα παράδοξο: ο Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος επειδή οι αντίπαλοί του πολλαπλασιάζονται, αλλά ακριβώς αυτός ο πολλαπλασιασμός παράγει αστάθεια. Η ΝΔ δεν έχει απέναντί της έναν καθαρό αντίπαλο, έχει ένα θρυμματισμένο πολιτικό τοπίο. Αυτό την ευνοεί εκλογικά, αλλά την απειλεί στρατηγικά, γιατί η κοινωνική δυσφορία μπορεί να μη βρει κόμμα, αλλά μπορεί να βρει σύμβολο.

Το βαθύτερο μήνυμα των στηλών είναι αυτό: η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει τον φόβο του χάους σε επιχείρημα σταθερότητας. Μέχρι στιγμής της βγαίνει. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η σταθερότητα χωρίς πολιτική συγκίνηση γίνεται διαχείριση. Και η διαχείριση, όταν πλησιάζει τρίτη τετραετία, αρχίζει να μυρίζει εξουσία που κουράστηκε να πείθει.

Intelligence Report: Sign Up

×